Annonce

Annonce

Når du giver dit barn flaske


15. marts 2022


Hvis du skal igang med at give dit barn flaske, så e​r der naturligt en del spørgsmål som pludselig melder sig - hvad er modermælkserstatning egentlig, hvad er forskellen på modermælkserstatning og tilskudsblanding, hvad når I skal på tur, hvordan blander du erstatningen, skal dit barn have d-vitamin, når det får erstatning osv. osv. I min artikel i dag kan du læse lidt mere omkring modermælkserstatning og flaskegivning. 


Hvad er modermælkserstatning


Modermælkserstatning er et fuldgyldigt ernæringsprodukt, hvilket betyder, at barnet kan leve udelukkende af dette. Modermælkserstatning kan bruges fra fødslen.


Det er sammensat, så det ligner modermælk mest muligt, dog er indholdet af protein, mineraler og vitaminer højere end i modermælk, fordi barnet ikke optager nogle af næringsstofferne helt så godt, som hvis det får modermælk.


Der er særlige krav til og kontrol af modermælkserstatninger i Danmark.


Modermælkserstatninger kan købes færdigblandede i ”brikker” og i pulverform, hvor man selv skal blande vand og pulver.


Forskellen på modermælkserstatning og tilskudsblanding


Modermælkserstatning er et fuldgyldigt produkt. Det betyder, at barnet kan leve udelukkende af dette, og det kan gives fra fødslen. Modermælkserstatning betegnes ofte som type 1.


Tilskudsblanding er ikke et fuldgyldigt produkt, og dit barn kan således ikke leve at dette alene. Det gives som tilskud til anden mad og det må først gives efter 6 mdr.´s alderen. Tilskudsblanding betegnes ofte type 2.


Vælling er en tilskudsblanding og tæller således med i mælkeregnskabet. Det kan gives fra 6 måneders alderen.


Hvis dit barn trives med sin modermælkserstatning, så er der ikke grund til at skifte over til tilskudsblanding ved 6 måneders alderen. 


Børn med risiko for at udvikle allergi


Hvis jeres barn er i risiko for at udvikle allergi, eller barnet har mælkeallergi, så anbefales det, at barnet tilbydes modermælkserstatning med højt hydrolyseret protein. Disse produkter sælges på apoteket og er dyrere end almindelig modermælkerstatning. Tal med din sundhedsplejerske om, hvorvidt det er aktuelt for jer.


Børn, der allergidisponeret, skal tilbydes modermælkserstatning med højt hydrolyseret protein de første 4 fulde levemåneder. Børn, der har fået konstateret mælkeallergi, vil ofte fortsætte med disse produkter til ca. 3 års alderen, gerne længere.


Børn som gylper meget


Hvis jeres barn gylper rigtig meget eller kaster op, så har dit barn måske det der hedder reflux. Til børn med reflux kan anbefales den modermælkserstatning, som hedder Enfamil AR. Den findes ikke længere på det danske marked, men kan købes hjem via udlandet. Tal med din sundhedsplejerske om, hvorvidt det er aktuelt for jer.


Tilberedning af modermælkserstatning


Det er meget vigtigt at følge brugsanvisningen på pakken med modermælkserstatningspulver. Mængden af pulver og vand skal være nøjagtig, og der kan være forskel imellem de forskellige produkter.


Følg nedenstående fremgangsmåde:


- Vask altid dine hænder godt, før du begynder at blande en flaske modermælkserstatning.


- Sørg for at flasken og flaskesutten er helt rene.


- Tænd for den kolde hane, lad vandet løbe lidt så ca. 200 ml er løbet ud, inden du tager vand til modermælkserstatningen.


- Kog vandet i en gryde eller el-kedel.


- Nedkøl vandet til temperaturen, som anbefales på pakken med modermælkserstatningspulver. Det er som regel mellem 40-50 grader. Vær særligt opmærksom, hvis modermælkserstatningen indeholder mælkesyrebakterier, så er det ekstra vigtigt, at vandet nedkøles til ca. 40 grader, før pulveret kommes i.


- Hæld den ønskede mængde vand i flasken. Lav gerne en lidt større portion, end du regner med, at dit barn kan spise.


- Tilsæt passende mængde pulver. Læs igen på pakken med modermælkserstatningspulver.


- Sæt låg på og ryst flasken til pulveret er opløst


- Dryp mælk ud på indersiden af håndledet eller på håndryggen for at tjekke at temperaturen er passende. Mælken må ikke føles hverken varm eller kold.


Der bruges altid kogt vand i de første 4 måneder og gerne længere, da dette nedsætter risikoen for bakteriel forurening.


For at mindske infektionsrisikoen bør man altid kun fremstille 1 flaske af gangen. Denne anbefaling gælder for børn født til tiden de første 2 måneder. Til for tidligt fødte børn, børn med lav fødselsvægt og børn med medfødte immundefekter bør der kun tilberedes 1 flaske af gangen i den tid, hvor de udelukkende ernæres med mælk på sutteflaske.


Mælk bør aldrig opvarmes igen og den mælk, som således kan være tilbage i flasken, når barnet har spist, skal altid kasseres.


Vælger du at lave modermælkserstatningen klar på forhånd skal vandet altid koges.


Modermælkserstatning med på tur


Når I skal på tur og har behov for at tage mælk med til jeres barn, kan det anbefales at medbringe rene skoldede flasker med kogt vand og først fylde pulveret på flasken umiddelbart før barnet skal spise.


Du kan også købe ”brikker” med færdigblandet modermælkserstatning, som hældes på en ren flaske umiddelbart før måltidet. Opvarmning er ikke nødvendig, men anbring brikken under barnets dyne, så den har kropstemperatur. Det sker der ikke noget ved, da den er UHT–behandlet (varmebehandlet).


Tilberedning og opvarmning i mikrobølgeovn


Der sker ikke nogen forringelse af modermælkserstatningens næringsindhold ved tilberedning og opvarmning i mikrobølgeovn.


Flasken skal være beregnet til mikrobølgeovn, og den skal stå op og opvarmes uden låg eller påsat flaskesut.


Brug følgende fremgangsmåde:


- Tag en ren skoldet sutteflaske.


- Kom den ønskede mængde vand i fra den kolde hane (husk at lade ca. 200ml vand løbe ud først).


- Stil flasken i mikrobølgeovnen og varm op så vandet koger.


- Nedkøl vandet til temperaturen, som anbefales på pakken med modermælkserstatningspulver. Det er som regelmellem 40-50 grader.


- Tilsæt passende mængde pulver. Læs igen på pakken med modermælkserstatningspulver.


- Ryst flasken, så pulveret opløses - og vær opmærksom på, at mælken kan blive uens opvarmet i mikrobølgeovn.


- Dryp mælk ud på indersiden af håndledet eller på håndryggen for at mærke at temperaturen er passende. Mælken må ikke føles hverken varm eller kold. Vær opmærksom på at ved opvarmning i mikrobølgeovn kan mælken i flasken være betydeligt varmere, ...


Annonce

... end du kan mærke uden på flasken.



Ønsker du at opvarme en færdig flaske erstatning i mikrobølgeovnen, kan du også roligt gøre dette. Tag låget af flasken og stil flasken ind i mikroovnen. Opvarm til du mener mælken har den rette temperatur - du skal nok prøve dig frem et par gange, for at finde ud af, hvor lang tid flasken med mælk nogenlunde skal have. Ryst flasken, så varmen fordeles i mælken - og tjek altid mælkens temperatur på dit håndled, før du serverer for dit barn. Mælken i flasken kan være betydeligt varmere, end du kan mærke uden på flasken.


Valg af flaske


I dag bruges mest flasker af plastik, som ikke kan gå i stykker. Du kan dog også vælge flasker i glas, hvis du ønsker dette. Når du vælger sutteflaske, så er det en god idé at vælge ud fra følgende:


- Nem at gøre ren


- Skal kunne holde tæt, det vil sige at sutten skal passe til flasken


- Der må ikke være skarpe kanter


- Der skal være tydelig skalainddeling, som ikke forsvinder i vask


- Flasken skal kunne tåle at falde på gulvet


- Flasker af glas kan være et godt og miljøvenligt alternativ til plast


- Undgå plastflasker med påtrykte billeder af PVC, da dette kan afgive stoffer, når flasken er slidt.


Valg af flaskesut


Du kan købe flaskesutter af latex/naturgummi eller flaskesutter af silikone. Sutter af naturgummi er brune, bløde og elastiske, hvor silikonesutter er hårdere, farveløse og gennemsigtige.


Det anbefales at bruge sutter af latex/naturgummi, når barnet først får tænder. De skarpe tænder kan bide stykker af den hårdere silikonesut.


Flaskesutter fås i forskellige størrelser og med forskellig størrelse huller. Det vil sige, at der er sutter som passer til børn i forskellige aldre og sutter som passer til, hvilken type væske du giver dit barn - om det f.eks. er modermælkserstatning eller vælling.


Det er muligt selv at lave ekstra huller med en opvarmet nål i en naturgummisut, men i en silikonesut kan det ikke lade sig gøre, da hullet smelter delvist sammen igen.


Det anbefales, at flaskesutter udskiftes efter 4-6 uger.


Når du giver dit barn flaske


Det er vigtigt, at det er en hyggestund for både dig og dit barn at give flaske, og dit barn må aldrig ligge alene med sin flaske.


Sæt dig med barnet i favnen, så I har god kontakt. Dit barn har brug for at mærke dig og vil nyde at I er tætte sammen, når det får mælk. Hold flasken sådan, at der ikke kommer luft i sutten, men så flaskesutten er fyldt med mælk. Lad dit barn få en lille pause af og til under måltidet, så barnet kan bøvse, hvis det har behov for det. Nogle børn spiser meget hurtigt af en flaske, og andre børn skal have længere tid til det. Tal derfor med din sundhedsplejerske om, hvilken metode der passer dig og dit barn bedst.


Du må meget gerne have øjenkontakt med dit barn, når du giver dit barn flaske. Det er dejligt for dig og dit barn, at I kan nyde at kikke på hinanden og nyde hinandens selskab under måltidet. Du bør holde dit barn let oprejst, fordi der kan komme mælk til mellemøret, hvis barnet ligger for fladt, og det kan være en medvirkende årsag til mellemørebetændelse. Udnyt også altid ”bøvsetiden” om dagen til at snakke/pludre med dit barn.


Hvor store portioner


Det er meget forskelligt, hvor meget det enkelte barn spiser. Nogle børn spiser mere om morgenen eller om aftenen end midt på dagen, og dit barn skal have lov til selv at regulere sit behov.


En ældre tommelfingerregel er at barnet har brug for ca. 1/6 af sin vægt i døgnet. Det vil sige, at et barn på 3600g har brug for ca. 600 ml færdigblandet modermælkserstatning i døgnet og et barn på f.eks. 6000g har brug for ca. 1000 ml færdigblandet modermælkserstatning i døgnet. I takt med at barnet vokser og tager på øges altså behovet for mere mælk. I takt med, at dit barn begynder at spise skemad, vil behovet for mælk naturligt gradvist nedsættes.


Pres aldrig dit barn til at spise op. Hvis du har svært ved at få dit barn til at spise sit behov på flaske, så tal med sundhedsplejersken om det.


Opvarmet modermælkserstatning skal bruges straks. Det barnet levner, skal altid smides ud. Bakterier lever godt i modermælkserstatninger og derfor må mælk ikke blive stående på bordet.


Rengøring af flasker og sutter


Flasker og flaskesutter rengøres efter hvert brug. Du skal være meget omhyggelig med hygiejnen, fordi varm mælk samler bakterier. Mælkerester sidder i skruegangen og på kanterne af flasken samt i låget.


Flasker og låg renses med flaskerenser/opvaskebørste, opvaskemiddel og varmt vand. Sutterne gnides med groft salt, så de slimede mælkerester fjernes.


Flasker og sutter skyldes grundig og koges under låg i 2-3 minutter i almindeligt vand. Herefter opbevares flasker og sutter tørt og tildækket. Du kan også have glæde af en flaskesterilisator, som giver dig mulighed for både at sterilisere og opbevare flere flasker af gangen.


Hvis du har opvaskemaskine, kan flaskerne vaskes i den. Du skal dog vaske mælkerester af før flaskerne kommes i maskinen. Og flaskerne bør skoldes efterfølgende for at fjerne eventuelle sæberester.


Udskillelse


Når dit barn udelukkende får modermælkserstatning, skal det have afføring 1 gang i døgnet. Hvis dit barn ikke har det, så tal med din sundhedsplejerske.


D-vitamin


Alle børn skal tilbydes d-vitamin i alderen 2 uger til 4 år.


Spædbørn, som indtager 800 ml eller mere dagligt af modermælkserstatning med 1.3 mikrogram vitamin d pr. 100 ml eller mere, skal IKKE have d-vitamintilskud.


Hvis barnet i takt med, at det spiser mere mad, senere drikker mindre end 800 ml modermælkserstatning dagligt, skal d-vitamintilskuddet genintroduceres.


Modermælkserstatning i overgangsperioden, hvor barnet begynder med skemad


Når barnet begynder at spise skemad, skal du stadigvæk fortsætte med modermælkserstatning. I begyndelsen, hvor barnet kun tilbydes smagsprøver af skemaden, gives samme mængde modermælkserstatning som tidligere. I takt med at barnet kan spise mere og mere skemad, vil barnet drikke mindre og mindre mælk af flasken, og samtidig vil barnet begynde at kunne drikke vand eller mælk af en kop.


Efter 6 månederes alderen vil indtaget af modermælkserstatning gradvist nedsættes, men det er stadig vigtigt med modermælkserstatning frem mod 1års alderen. Fra 1 års alderen behøver barnet ikke længere sutteflaske.


Du kan læse meget mere om flaske, modermælkserstatning, finde flaskestillinger og også læse om nogle af de udfordringer, der kan opstå, når man giver flaske og hvordan disse kan løses... i min bog "Helens bog om Amning & Flaske".


Bedste hilsner


Helen


Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Tusinde tak for dit fantastiske svar til vores lille familie sidst. Det hjalp virkelig på natten at give ham en fast rytme i dagstimerne.

Tak fra Hannibals mor


Annonce