Annonce

Annonce

Venstrehåndede børn


27. september 2017


Ny stor undersøgelse fra Italien viser, at venstreh​åndede er bedre til matematik. Man har undersøgt mere end 2300 skolebørn og unge, og undersøgelsen viser, at venstrehåndede har en fordel i komplicerede matematikopgaver. Dette er overraskende, fordi man tidligere har tillagt højrehåndede denne evne, og har sagt at de venstrehåndede var mere innovative... 



Venstrehåndede har en større hjernebjælke og flere forbindelser i hjernen



Det er højre hjernehalvdel, som styrer venstre side af kroppen og venstre hjernehalvdel styrer højre side af kroppen. Dette skyldes, at nervebanerne fra storhjernen kryder over til modsatte side i thalamus og i hjernestammen. 



Højre hjernehalvdel styrer især det rummelige og helhedsorienterede. Det er den del af hjernen, som giver os "det store overblik", den styrer symboler, billeder, fantasi, og det er den del af hjernen, som sætter os i stand til at forestille os muligheder. Det er også højre hjernehalvdel, der hjælper os til at "forstå meningen" med forskellige ting og forstå tings funktion. Nogen kalder den højre hjernehalvdel for "den kreative hjerne".



Venstre hjernehalvdel styrer derimod logik og fakta. Det er ord og sprog, det er at kunne opfatte orden og mønster, genkende tings navne, kunne lave strategier og finde praktiske løsninger og dermed også kunne forstå matematik og forskning. Det er ting vi ved, og ting vi anerkender, det er den realitets baserede del af hjernen... Nogen kalder den venstre hjernehalvdel for "den logiske hjerne".



Forskere har længe haft en teori om, at venstrehåndede har en mere udviklet højre hjernehalvdel. Forskning har vist, at bjælken der forbinder de to hjernehalvdele, ofte er større hos venstrehåndede, hvilket tyder på, at forbindelsen mellem de to hjernehalvdele er bedre, og at der ofte også er flere forbindelser. Og dette skulle være forklaringen på, at venstrehåndende har en klar fordel, når det kommer til mere komplicerede matematikopgaver - også selvom de "aktiverer højre hjernehalvdel", når de bruger venstre hånd.



Bedst at kunne skifte mellem højre og venstre hånd



I den italienske undersøgelse gav forskerne børn og unge matematikopgaver af forskellige art og sværhedsgrad. Og undersøgelserne viste, at venstrehåndede klarede sig bedst i opgaver med sværproblemløsning, hvor der i mere simple regneopgaver ikke var forskel på, hvorvidt man var venstrehåndet eller højrehåndet.



Forskerne opdagede også, at de elever, som var meget afhængige af at bruge den ene hånd, havde sværere ved at løse forskellige opgaver, end de børn og unge, der var i stand til at skifte mellem højre- og venstre hånd. Måske fordi samarbejdet mellem højre- og venstre del af hjernen generelt er vigtigt og en helt basal betingelse for læring.



Tidligere undersøgelser har også vist, at venstrehåndede ofte har en evne til at bruge deres højre hånd på et langt højere niveau, end højrehåndede. Venstrehåndede har ofte også en bedre finmotorik i deres højre hånd sammenlignet med højrehåndes finmotoriske evner i venstre hånd.



Venstrehåndet, genetik og miljø



Man mener at det at være venstrehåndet, skyldes både genetik og miljø. Man kan være tillært venstrehåndet, det vil sige, at man af en eller anden grund foretrækker venstre hånd og lærer sig at bruge den fremfor højre hånd. Men man kan også være genetisk venstrehåndet, hvor nogle af centrene i hjernen er byttet om, og dette skulle være arveligt. Man mener også, at der er et bestemt gen kaldet LRRTM1, som styrer om man bliver venstre- eller højrehåndet. Dette gen er med til at styre, hvilke funktioner hjernehalvdelene tager sig af.



Undersøgelser viser, at et barn hyppigere bliver venstrehåndet, hvis moderen er det. Hvis begge forældre er venstrehåndet vil kun 25-40% af børnene selv blive ...


Annonce

... venstrehåndet. Der er altså stadig størst sandsynlighed for at barnet bliver højrehåndet. Og ud af 2 højrehåndede forældre, er der kun 2% sandsynlighed for at få et venstrehåndet barn.



Man har også undersøgt enæggede tvillinger, som jo har 100 pct. ens gener. Men her viste det sig, at i hver 5. tilfælde bruger enæggede tvillinger hver sin hånd. Så det er altså ikke udelukkende gener, der spiller ind, men det har en rolle.



Valg af hånd



Nogle børn er meget hurtige til at vælge en side fremfor en anden, og de holder fast i denne side. Du oplever det måske allerede, når dit barn begynder at sidde med mad i hånden, begynder at spise med gaffel eller ske - barnet har tydeligt en foretrukken hånd, som barnet bruger. 



Andre børn skifter mellem venstre og højre hånd og har ikke nogen foretrukken hånd gennem flere år. Men generelt siger man, at dit barn bør have valgt side, når det starter i skole.



Prøv at observere dit barn og forsøg ikke at blande dig i, hvilken hånd dit barn bruger. Tving ikke dit barn til at bruge den ene eller den anden side. Hvis dit barn oprindeligt er bestemt til at bruge enten venstre eller højre hånd, så lad barnet bruge denne hånd og anerkend dette. Læg gerne ting på bordet foran dit barn, og lad dit barn selv vælge, hvilken hånd barnet vil tage tingene med - fremfor at give dit barn ting i hånden. Danske forskere har påvist, at der sker en ændring i hjernen, hvis man tvinger et barn til at bruge den modsatte hånd.



At være venstrehåndet i hverdagen og i skolen



Det er vigtigt, at du ikke gør det at være venstrehåndet til et problem, men derimod anerkenderDu kan købe mange forskellige produkter, som tager hensyn til venstrehåndende. Det kan f.eks. være en saks, en kartoffelskræller, en lineal (hvor tallene løber fra højre mod venstre), dåseåbnere osv. hvor man drejer modsatte retning af hvad højrehåndede gør. Du kan også købe krus med tegninger og motiver der vender ind mod dig, så du kan se motivet, selvom hanken sidder i venstre side... Især i udlandet f.eks. i London, kan du finde butikker, som har specialiseret sig i ting til venstrehåndede.



Når dit barn begynder i skole, så kan det være godt at medtænke, hvis dit barn er venstrehåndet og informerer lærerne omkring dette. Det kan f.eks. være rigtig rart at ord, sætninger, matematikopgaver og lignende ikke skrives i venstre side af kladdehæftet - det er meget svært at se opgaven, når man lægger venstre hånd på det man skal se... Derfor skal opgaver skrives i modsatte side af papiret af, hvad man normalt vil gøre til højrehåndede.



Det er også svært for venstrehåndede at skrive fra venstre mod højre. Fordi man som venstrehåndet naturligt kommer til at lægge hånden på det, som man skal skrive. Derfor vil venstrehåndede ofte dreje deres hånd skævt eller dreje papir/notesbog på en skæv måde, og de vil derfor skrive på en anden måde end højrehåndede gør.



Det kan være en fordel at købe skrivehæfter med blød midte. Det er ikke rart at lægge hånden ovenpå midten af bogen, når man skal skrive. Du kan også købe en spiralbog, og vende den på hovedet, så spiralryggen kommer i højre side... eller du kan købe en notesbog, der er vendt rigtigt for venstrehåndede.



Bruger dit barn en computermus, så kan det også være en god idé at overveje, om barnet vil have glæde af en venstrehåndsmus. Barnet kan evt. have en med hjemmefra, eller måske har skolen nogen til rådighed.



Det kan være en fordel, at dit barn sidder til venstre ved bordet, så barnet ikke støder armen ind i sidekammeraten, når der skal skrives.



 



Rigtig meget held og lykke!



Bedste hilsner



Helen - som er... ja, venstrehåndet... og ikke specielt god til matematik ;)



Annoncer

Sponsorerede artikler

De gode playlister – hvad kan god musik gøre for dit barn?

Hvorfor skal dit barn høre musik?
Sang og musik kan fungere som en kilde til sproglig- og motorisk læring, kreativitet og glæde hos dit barn. Der findes mange former for børnemusik deriblandt musik med fokus på bevægelse, leg og læring, men også sange som hjælper din lille til at slappe af ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusind tak for dine meget brugbare råd og ikke mindst for din omsorgsfulde respekt for børnene.

Tak fra Pernille
Sophus´ mor


Annonce