Annonce

Annonce

Højsæson for flåter


12. juli 2017


I går kunne man på TV2.dk læse, at der l​ige nu er ekstra mange flåter. En epidemiolog fra DTU havde fundet 700 flåter på tre timer, hvor han normalt ville finde 50... 



Flåterne er der altid, men lige nu gør vejret, at de myldrer frem og op i græsset, og derfor skal du være ekstra opmærksom, hvis dit barn har været ude at lege, I har gået ture i skoven eller er gået ud over mark og igennem krat... 



Hvad er flåter?



Flåter er en lille blodsugende mide, der er i familie med edderkoppen. Den lever af at suge blod fra fugle, smågnavere og også mennesker, som kommer forbi. I Danmark er den mest almindelige skovflåten.



Skovflåten gennemgår 4 udviklingsstadier - æg, larve, nymfe og voksen. Og både laverne, nymferne og de voksne hunner suger blod.



Hvor findes flåter?



Flåter findes stort set overalt, hvor der er tæt vegetation og skov. Den trives bedst på fugtige steder, det vil sige steder med højt græs, buske og krat, samt i skove. Den findes også i vores haver.



Er flåtbid farligt?



Det er som udgangspunkt ikke farligt at blive bidt af en flåt, men nogle flåter kan være smittebærere af bakterier og vira, som kan overføres til mennesker og dyr.



Den mest almindelige flåtbårne sygdom er Borrelia-bakterien. Denne bakterie kan overføres til mennesker og dyr. Dette tager omkring 24 timer, og derfor skal flåten fjernes så hurtigt som muligt.



En anden kendt sygdom er centraleuropæisk hjernebetændelse (TBE), der skyldes et virus. De fleste der smittes, bliver ikke syge, nogle får influenzalignende symptomer og andre gennemgår et alvorligt sygdomsforløb med hjernebetændelse. TBE-virus smitter kort tid efter flåtbid.



Man kan vaccinere mod TBE-virus. Man kan ikke vaccinere mod Borrelia-infektion.



Hvordan undgår I flåtbid?



- Gå så vidt muligt, hvor der er anlagte stier og undgå at bevæge jer i højt græs og i krat



- Dæk jeres hud til, med lange bukser og strømper. Sæt evt. strømperne uden om buksekanten.



- Du kan købe flåt- og myggespray, som kan forebygge flåtbid.



- Brug lyst tøj - det er lettere at se flåterne og dermed lettere at fjerne dem.



Tjek dit barn og dig selv



Når dit barn har væet ude ...


Annonce

... at lege eller når I har været i skoven eller i et område, hvor der kan være flåter, så bør du tjekke dig selv og dit barn.



Tjek tøj, hår og hud - og fjern straks flåter, hvis du finder nogen. Vær især opmærksom på følgende steder:



Hovedbund



Lægge



Knæhaser



Lysken



Armhuler



Området bag ørerne



Hvordan fjerner du en flåt?



Brug en pincet eller en speciel flåtfjerner eller brug neglene. Tag fat helt inde ved huden og træk flåten lige ud. Det gør ikke noget, hvis lidt af flåten sidder tilbage i bidstedet.



Hvornår bør du opsøge læge?



Når en flåt har bidt, vil der opstå et rød, nogle gange blåligt område på 1-2 cm, som klør. Det er ufarligt, og betyder ikke, at du eller dit barn er smittet med Borrelia.



Men, du bør opsøge din læge hvis:



- Der er rødt udslæt, som breder sig ud over bidstedet og får en diameter på mere end 5 cm. Udslættet er det mest almindelige symptom på smitte med Borrelia, og det kan ses fra 3-30 dage efter et flåtbid. 



Der skal ALTID behandles med antibiotika. Det er ikke nødvendigt at tage en blodprøve.



Hos 10-15% af dem, som bliver smittet, kan Borrelia bakterien vandre ud i kroppen og sprede sig til nervesystemet (neuroborreliose) og i nogle tilfælde også til led (borrelia-artit). Symptomerne opstår ofte 1-2 måneder efter smitte, hvorfor mange har glemt, at de har haft udslæt og kan være bidt.



Derfor skal du altid opsøge læge hvis du:



- Har udslæt, der kan være fra en flåt.



- Oplever ansigtslammelse.



- Har udstrålende smerter med eller uden lammelser i ryg/arme/ben og/eller føleforstyrrelser i huden



- Har Influenzalignende symptomer med hovedpine, lysfølsomhed, sygdomfornemmelse, feber, muskel- og ledsmerter.



- Oplever hævelse og væskeansamling i knæled eller et af de andre store led.



 



Du kan læse mere i min bog "Helens bog om børn og sygdom".



Statens Seruminstitut har også lavet en "Pjece om Flåter".



Bedste hilsner



Helen



Annoncer

Sponsorerede artikler

Vent ikke til din baby har fået rød numse

- brug Olívy fra første bleskift

Hud der konstant udsættes for fugt, varme, friktion og syre fra urin og afføring, bliver nemt rød og irriteret. Det gør ondt på barnet, og kan påvirke den helt basale trivsel - herunder søvn og spisemønster. Med Olívy baby care – diaper change kan du ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak for dit svar omkring min søns sovevaner.

Jeg startede med at skære natamningen helt væk, og så var der kun godnattåren tilbage, den virkede han pludselig ikke så interesseret i så den blev også droppet, og helt uden drama og gråd;-)

Nu kunne jeg så få ham til at falde i søvn uden at være helt tæt på mig, men han ville stadig ikke ned i tremmesengen i vågen tilstand.

Jeg læste så at du havde rådet andre til at tage den ene side af sengen, da nogle børn følte sig indespærret.... og hold da k... det gjorde en forskel!!

Dels falder han i søvn glad og tilfreds i sin egen seng, derudover sover han bedre og længere tid i hans egen seng (han kommer stadig ind til os om natten). Han går oven i købet selv ind og lægger sig i sengen når det er sove tid!

Tak fra Rikke, mor til dreng på 16 måneder


Annonce