Annonce

Annonce

Musikkens betydning for baby og børn


26. maj 2017


Musik er for de fleste af os en naturlig del af vores hver​dag. For nogen mere end andre. Musik påvirker både børn og voksne - og det på mange forskellige måder. Musik kan f.eks. gøre os i godt humør, det kan få os til at danse og gøre det svært at sidde stille. Musik kan også få tankerne til at flyde væk, det kan virke afstressende eller beroligende.



En undersøgelse fra Center for Music in the Brain ved Århus Universitet vser blandt andet, at børns hukommelse kan forbedres med musik, og andre undersøgelser tyder på, at musik kan være med til at hjælpe skolebørns læring på vej. Men også babyer kan have stor glæde af musik.



I dag handler min artikel om nogle af de fordele musikken har for vores børn fra de er ganske små.



Musik hjælper dit barn med at falde i søvn



Mange børn falder trygt i søvn, når man synger en vuggevise eller godnatsang for dem. Måske kan du huske, hvordan du selv havde det, når der blev sunget for dig, før du skulle sove, eller du har måske oplevet, at gå rundt med dit barn i favnen kl 02 om natten.. og godnatsangen var det, der fik barnet til at falde i søvn igen.



Mange børn har også glæde af en musikuro, en bamse der kan trækkes op og spille en lille melodi eller lignende, når barnet skal sove. Det, at tænde for en uro eller trække i en snor og musikken begynder at spille, kan være en del af dit barn putteritual.



Nogle børn har også stor glæde af deres egen godnatsang. Du kan købe godnatsange til dit barn, som bliver lavet, så dit barns navn er med i sangen, og barnet dermed får en personlig godnatsang.



Musik fremmer relationen mellem barn og forældre



Når du synger for dit barn, så virker det både beroligende for dig og for barnet. Samtidig vil det du synger ofte også indeholde ord eller blive sunget med nogle følelser, som fremmer kærligheden mellem dig og barnet - både tekst og melodi har beroligende og afslappende virkning.



Du kan ikke synge og give dit barn ro, hvis du selv er stresset og i dårligt humør. At sætte sig ned og synge for dit barn kræver, at du er tilstedeværende lige der - og det er rigtig godt for både dig og dit barn at mærke denne nærhed, så barnet føler sig tryg ved at skulle sove.



Musik påvirker hjernens udvikling positivt



Der bliver jævnligt lavet undersøgelser omkring musikkens påvirkning af hjernen og hjernens udvikling. Nogle undersøgelser viser, at hvis et barn spiller et instrument, så kan det både fremme barnets sprolige evner og barnets matematiske evner. Der er undersøgelser som viser, at børn der lytter til musik, og som vokser op med at lytte til forskellige rytmer, bliver bedre til at skelne forskellige sprog fra hinanden.



Der er også undersøgelser som viser, at 5årige børn, der lytter til musik ofte er mere kreative. Ligesom undersøgelser viser, at 2 måneder gamle babyer kan genkende korte melodier og nogen påstår, at barnet allerede i maven fra 35. uge vil være i stand til at skelne mellem kendte og ukendte stemmer - og dermed også i stand til f.eks. at genkende en sang eller et bestemt stykke musik, hvis forældrene synger eller spiller dette igen og igen. Så hvis man introducerer en vuggevise allerede i slutningen af graviditeten, så kan man se, at den samme vuggevise giver barnet ro efter fødslen, fordi den er genkendelig.



Musik kan være godt til for tidligt fødte børn



I USA bruger man på nogle neonatalafdelinger musik til de for tidligt fødte børn. Undersøgelser viser, at når det lille barn lytter til ...


Annonce

... musik, så øger de deres vægt bedre. Et studie har også vist, at babyer født i uge 34, som fik en sut, der kunne aktivere optagelser af en bestemt vuggevise gav børnene kortere hospitalsindlæggelser.



Er der en bestemt type musik, som er særligt god for børn



Som vuggevise eller godnatsang vil de fleste vælge en stille melodi, gerne med en tekst, der handler om at skulle slappe af, tælle stjerne, finde ro... hurtige melodier, hvor der er gang i den og hvor det appelleres til at bruge kroppen, danse osv. er ofte bedre at bruge, når I skal lege og ikke når dit barn skal sove.



De fleste vil også anbefale stille klassiske melodier som godnatmelodier fremfor større og musisk voldsommere værker, ligesom mange vil foretrække klassisk musik fremfor rock-musik. De fleste vil være enige om, at børn ofretrækker harmonisk musik, glas musik og simpel musik - og ikke "head-banging rock", "grunge" eller "rap".



Lad dine personlige referecer være din guide, når du spiller musik for dit barn. Lad dit barn høre mange forskellige slags musik og varier det I hører alt efter, om I leger, bruger musikken aktivt, om musikken spiller i baggrunden, eller om dit barn skal falde til ro. Læg mærke til dit barns signaler. Nyder dit barn musikken? Eller virker dit barn forskrækket eller virker dit barn til at føle ubehag over bestemt musik, bestemte lyde og lydstyrke...



Få musik ind i dit barns hverdag



Syng for dit barn. Syng for barnet, når det skal sove og finde ro. Det betyder ikke noget, hvilken sangstemme du har, uanset hvordan du synger, så vil dit barn højst sandsynligt nyde at lytte til din sang.



Syng sammen med dit barn. Find de gamle børnesange frem, hvor I kan bruge fagter og bruge jeres krop, imens I synger. Køb gerne flere forskellige sangbøger, som kan hjælpe dig med at huske teksten, hvis det kniber.



Lad dit barn lave sine egne sange - børn i børnehavealderen vil ofte elske at synge om det, de laver i hverdagen, det der sker, og de synes det er sjovt at lave sange, som de selv finder på.



Spil forskellige former for musik og sange for dit barn, så dit barn hører meget forskelligt. Det kan være børnesange, der er lavet specielt til børn, men det kan også være musik og sange, som du personligt er glad for. Præcenter dit barn for mange forskellige melodier og rytme - pop, rock, reggae, brasilianske rytmer osv. Jo mere forskelligt, jo bedre.



Brug evt. musik som afstresning i en travl hverdag. Du kan købe specielt afstressende musik, produceret særligt til formålet. Det kan også være klassisk musik, som I lytter til og digter historier ud fra, alt efter hvordan musikken forløber.



Lad dit barn spille musik. I kan gå til "musik og bevægelse" eller lignende. Du kan også købe rytme- og musikinstrumenter til dit barn. De yngste børn kan fint bruge rasleæg, en tromme, en xylofon osv. Og viser dit barn interesse for at lære at spille et instrument, så undersøg muligheden for at få musikundervisning, der hvor I bor.



Eksempler på danske vuggeviser og godnatsange



Der findes rigtig mange gode danske vuggeviser og godnatsange - og der kommer jævnligt nye sange til. Nogle af de gamle klassikere, som du måske kan huske, at der er sunget for dig, kunne f.eks. være:



Den lille Ole med Paraplyen 



Elefantens Vuggevise



Solen er så rød, mor



Stille nu



Pjerrot sagde til månen



Sov, mit barn, sov længe



Jeg er træt og går til ro (bruges også som salme)



... og mange mange flere



 



Rigtig god fornøjelse :)



Kærlig hilsen



Helen



Annoncer

Sponsorerede artikler

Vent ikke til din baby har fået rød numse

- brug Olívy fra første bleskift

Hud der konstant udsættes for fugt, varme, friktion og syre fra urin og afføring, bliver nemt rød og irriteret. Det gør ondt på barnet, og kan påvirke den helt basale trivsel - herunder søvn og spisemønster. Med Olívy baby care – diaper change kan du ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak for dit svar til min ældste søn og hans spørgsmål om ’bierne og blomsterne’. Vi har læst et par bøger sammen, han grinede rigtig meget … men fik stillet sin nysgerrighed!

Det var en rigtig god idé at læse bøger sammen, for du har jo fuldstændig ret: Det kan være grænseoverskridende for både barn og voksen af snakke om den slags sammen, mens en bog oplyser nøgternt og godt. Intimsfæren bevares intakt, genialt!


Annonce