Annonce

Annonce

Kæm for lus - trin for trin guide


2. februar 2017


Alle kan få lus - både børn, unge og vo​ksne. Det er dog især børn i 3-10 års alderen som er særligt udsatte for at få lus, og det er rigtig vigtigt, at du tjekker dit barn igennem og holder øje med, om dit barn har lus.



Lus kan behandles og skal behandles. Hvis alle kæmmede for lus jævnligt, så ville lusene uddø. Du kan behandle lus på tre måder:



- Kæmme dit barn med en tættekam og fjerne lusene en for en



- Bruge et lusemiddel



- Bruge et lusemiddel i kombination med kæmning.



Hvis du vælger at bruge et lusemiddel, så er det vigtigt, at du kun bruger midler, der er beregnet til behandling af lus på mennesker. Disse lusemidler sælges blandt andet på apoteket. Du bør ikke bruge sprit, petroleum, forskellige olier og andet. 



Kæmning er en effektiv og billig måde at fjerne lus på. Du skal være grundig og have tid, når I går igang. Jo længere og jo mere hår dit barn har, jo længere tid, vil det naturligt tage at kæmme for lus - men det virker, hvis du gør det rigtigt :)



Her kommer derfor en:



Trin for trin guide til kæmning med tættekam



1) Sørg for at have de rigtig ting i huset, så I er klar til at kæmme:



Tættekam - køb en tættekam beregnet til formålet. Tænderne skal sidde tæt, så de kan fange også de små nyklækkede lus. Det er en fordel at vælge en kam med skrå tænder. Det kan gøre det lettere at placere kammen rigtigt, så den kan fange lusene helt nede ved hovedbunden. Vær opmærksom på, at der kan stå "denne side mod hovedbunden" på lusekammen, så du får den vendt rigtigt.



Balsam - balsam gør det lettere at rede håret igennem med tættekammen. Samtidig klistrer lusene fast i balsamen, så du bedre kan fange dem. Du kan sagtens bruge den balsam, som du måske bruger til dit eget hår i hverdagen.



Toiletpapir/køkkenrulle - du har brug for noget papir, som du kan tørre tættekammen af i, når du har trukket den igennem håret - og så kan I tjekke papiret og se om der er gevinst.



Hårbørste - dit barns hår skal redes godt igennem, før du begynder at bruge tættekammen, ellers kan det gøre ondt på dit barn. 



Håndklæde - det kan være rart for dit barn med et håndklæde over skulderen. Det fanger vand fra håret og gør det mere behageligt.



2) Vask dit barns hår, som I plejer at gøre med shampoo.



Kom godt med balsam i håret.



Lad balsamen blive siddende i håret, imens du kæmmer



Vask evt. dit barns hår igen, når I er færdige med at kæmme, hvis du vil sikre dig, at alt balsam er kommet ud af håret.



3) Lad dit barn sidde på en stol foran dig, så dit barn sidder behageligt. Lad gerne dit barn sidde foran et spejl, så dit barn kan følge med i, hvad der foregår. Det kan være praktisk f.eks. at sidde på badeværelset, hvor I kan bruge bordet ved vasken til at have børste, tættekam, papir osv. liggende foran jer.



Læg et håndklæde på dit barns ...


Annonce

... skulder. Og start så med at rede dit barns hår igennem med en hårbørste, så håret ikke er filtret. Hvis der er filtre i håret, kan du ikke rede med tættekammen, og det gør ondt på dit barn.



Hvis dit barn har meget langt hår og tykt hår, så vil kæmningen naturligt tage tid. Jo mere hår, jo længere tid. Det kan godt tage en time eller mere at komme grundigt igennem et langt kraftigt hår...



Giv derfor også dit barn mulighed for at sidde og læse lidt, spille på en smartphone, iPad eller lignende imens. Det er vigtigt, at dit barn oplever kæmning som noget positivt



4) Start med at kæmme ved at holde tættekammen tæt ind til hovedbunden. Sørg for at tættekammen vender rigtigt.



Træk tættekammen igennem en hårtot - fra hovedbunden og ud til hårspids i et langt stræk.



Sørg for at komme igennem alt håret. Har dit barn langt hår og også langt pandehår, så start evt. med pandehåret, red igennem og sæt den hårtot, som du har redt igennem op med et lille hårspænde eller hårnål. Tag en ny hårtot, red igennem fra hovedbund til hårspids - og sæt hårtotten op, så du kan få fat i den næste hårtot, som ligger under og få den redt grundigt igennem.



Vær særlig opmærksom på håret bag ørerne og håret i nakken.



Hver gang du har redt en hårtot igennem, så skal du tørre tættekammen af i et stykke toiletpapir eller køkkenrulle. Tjek om der er lus! Lad dit barn være med til at tjekke - dit barn har gode øjne og vil måske også gerne tælle lusene, hvis der er mange...



Mængden af lus kan variere fra få stykker til flere hundrede. Det kommer helt an på, hvor længe dit barn har haft lus. Lus formerer sig meget hurtigt!



Finder du ikke levende lus efter grundig kæmning, har dit barn ikke lus. Men så længe du finder levende lus, skal du kæmme. Og har du fundet levende lus, skal du kæmme igen om 4 dage. Efter kæmning vil der kunne være luseæg i håret, som klækker og bliver til lus, der vil lægge nye æg, der bliver til flere lus.



5) Kæm i alt 4 gange



Hvis du finder lus, skal du kæmme i alt 4 gange: 2 gange ugentligt i 2 uger på dag 0, 4, 8, 12.



Hvis du bruger en tættekam, der ikke er tæt nok til at kunne fjerne nyklækkede lusenymfer på 1mm, skal du kæmme 3-4 gange ugentligt i to uger i stedet.



Du vil højst sandsynligt finde små lusenymfer, når du kæmmer - også selvom du følger anbefalingerne og er grundig, når du kæmmer. Finder du store, voksne lus, når du kæmmer, så har du enten ikke fået kæmmet grundigt nok, eller også har dit barn fået nye lus. Det betyder, at dit barn så er sammen med lege- eller skolekammerater, som også/stadig har lus, og at børnene derfor smitter hinanden. 



Kæm altid en ekstra gang, hvor du ikke finder lus.



Informer dit barns institution eller skole om, at I har fundet lus, så de voksne kan gøre alle opmærksomme på, at der skal tjekkes for lus og kæmmes. 



Rigtig god kæmning til alle! :)



Kærlig hilsen



Helen



Annoncer

Sponsorerede artikler

Vent ikke til din baby har fået rød numse

- brug Olívy fra første bleskift

Hud der konstant udsættes for fugt, varme, friktion og syre fra urin og afføring, bliver nemt rød og irriteret. Det gør ondt på barnet, og kan påvirke den helt basale trivsel - herunder søvn og spisemønster. Med Olívy baby care – diaper change kan du ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for svar om valg af skole. Som altid er du utrolig dygtig til at "stille skarpt & zoome ind". Det er en gave!

kh Lene


Annonce