Annonce

Annonce

Babys 5 universal lyde


1. juni 2016


Pricilla Dunstan er en australsk mor, der i 2013 kom frem m​ed sin teori om, at børn har 5 universal lyde - som gælder uanset, hvilket land barnet kommer fra.



Pricilla Dunstan hævder at have en fotografisk hukommelse, når det gælder lyd. Dette har hun brugt i forhold til sin egen nyfødte søn, hvor hun har lyttet intenst til hans lyde, hans gråd, og det var på den måde, at hun fandt ud af, at han havde fem forskellige lyde.



Pricilla Dunstan besluttede sig for at afprøve sin teori på andre nyfødte, og hun fandt frem til, at alle nyfødte havde de samme fem lyde. Hun testede sin teori på tusind babyer og fandt ud af, at uanset race eller om de var 1 eller 3 måneder gamle, så var de 5 lyde ens.



Pricilla Dunstan siger, at ved at lytte til disse 5 universal lyde, så kan man finde ud af, hvad det er barnet forsøger at kommunikere - og dermed hjælpe sit barn - før barnet bliver helt ulykkelig. Hvis barnet først bliver oprigtigt ked af det, så er det meget svært at hjælpe, og den meget ulykkelige gråd gør det meget svært at afgøre, hvad det egentlig er, barnet har behov for. Så jo før man kan afkode barnets gråd og hjælpe, jo bedre er det. 



De 5 universal lyde er:



"Neh": Neh-lyden er en helt basal lyd hos spædbarnet - det betyder, "jeg er sulten". Når babyen siger denne lyd, så viser barnet ofte også sutterefleks og tungen skubbes op i ganen, hvilket bringer "neh-lyden" frem.



"Owh": Owh-lyden betyder "jeg er træt". Denne lyd kommer som refleks, når spædbarnet gaber højt.



"Heh": Heh-lyden lyder næsten ligesom Neh-lyden, og det er meget vigtigt at høre det lille "h" i starten. Denne lyd betyder ubehag. Det vil sige, at spædbarnet har brug for en ny ble, brug for en ny stilling, brug for at blive holdt eller lignende. 



"Eair": Eair-lyden betyder "luft i maven". Det er en dybere lyd, som kan være svær helt at skelne, ofte ses den dog sammen med, at spædbarnet trækker benene op under sig eller skubber benene ned. Barnets krop og barnets grimasser viser tydeligt ubehag.



"Eh": Eh-lyden betyder "brug for at bøvse". Denne lyd kan også være svær at skelne fra Neh og Heh. Det er her vigtigt at lytte efter slutningen, og at man ikke kan høre et begyndelsesbogstav. Når spædbarnet siger "Eh, ehhhh", så betyder det "jeg har brug ...


Annonce

... for, at du tager mig op og hjælper mig med at komme af med en bøvs".



Kan vi så bruge dette til noget? Måske mest at det kan være meget sjovt at lægge mærke til de lyde, som spædbarnet laver, og måske er der noget om snakken. For gråd kan godt have forskellig lyd, alt efter om barnet f.eks. er sulten, er træt eller måske har smerter. Smertegråd er en helt speciel gråd med en speciel lyd.



Generelt må man dog sige, at det er en myte, at du kan kende forskel på dit barns gråd. Rigtig mange forældre har følt sig som dårlige forældre, fordi de har fået at vide, at de skal kunne kende forskel på deres barns gråd - i forhold til andre børns gråd - eller skulle kende forskel i løbet af en dag og vide, at når mit barn græder, så er det fordi...



Faktum er, at alle børn græder, og nogle gange ved du ikke hvorfor. Du er nødt til at prøve dig frem, bruge udelukkelsesmetoden, eller prøve at tænke lidt logisk og regne dig frem til en løsning. Hvis dit spædbarn har spist for 20 minutter siden, pludselig begynder at græde og vrider sig, så kan du gå ud fra, at dit barn nok ikke er sulten, men måske skal af med en bøvs eller har brug for en ren ble.



Børn kan græde af rigtig mange årsager: 



Barnet er sulten eller tørstig



Barnet har brug for at blive taget op



Barnet har brug for at få dækket sit suttebehov



Barnet har brug for hjælp til at finde ro



Barnet har brug for en ren ble



Barnet keder sig og har brug for kontakt



Barnet græder fordi det har smerter



Barnet græder fordi det føler ubehag



Barnet græder fordi det er overtræt



...



Børns gråd udtrykker altid en eller anden form for behov. Det er barnets måde at fortælle dig, at noget ikke er, som barnet gerne vil have det. At dit barn har brug for din hjælp. Derfor skal du naturligvis reagere på dit barns gråd - men din reaktion vil være forskellig alt efter, hvad det er, dit barn har behov for. Og din reaktion vil også være forskellig alt efter, om det er et spædbarn, en 1årig, 2årig, 3årig, 4årig osv. der græder. 



Du kan læse meget mere om gråd, hvorfor børn græder og hvordan du kan hjælpe dem fra 0-4 år - i min bog "Helens bog om Gråd & Trøst".



Kærlig hilsen



Helen



Annoncer

Sponsorerede artikler

Vent ikke til din baby har fået rød numse

- brug Olívy fra første bleskift

Hud der konstant udsættes for fugt, varme, friktion og syre fra urin og afføring, bliver nemt rød og irriteret. Det gør ondt på barnet, og kan påvirke den helt basale trivsel - herunder søvn og spisemønster. Med Olívy baby care – diaper change kan du ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Tusind tak for dit svar. Det var lige hvad jeg havde brug for!

Tak fra Emmas (18 måneder) mor


Annonce