Annonce

Annonce

Lær dit barn at vaske hænder


13. januar 2016


Håndvask er det bedste udgangspunkt for ikke at bliv​e syg selv og for ikke at smitte andre. I mange vuggestuer og børnehaver gør pædagoger og medhjælpere et stort nummer ud af god håndhygiejne i forhold til børnene - og med stor succes. Der er beviseligt færre sygedage i institutioner, hvor man fokuserer på at vaske hænder tit og ofte.



Vask hænder på både dig selv og dit barn



Når man skal forebygge smitte, er en god håndhygieje alfa og omega, og her er det vigtigt både at vaske hænder på sig selv som voksen og på sit barn. 



Det betyder f.eks., at I begge skal vaske hænder, hver gang der er blevet pudset næse eller skiftet ble. Hænderne skal også alitd vaskes, når de er synligt beskidte eller våde.



Det er vigtigt at vaske hænder i mindst 15 sekunder.



Vær særligt opmærksom på at vaske tommelfingre og også vaske mellem fingrene. Sørg for at vaske grundigt helt op til håndleddet.



Bruger du fingerringe, bør disse tages af.



Vask så vidt muligt hænder ved håndvasken og med rindende vand. Hvis dit barn ikke kan stå selv ved vasken, så forsøg om du kan holde dit barn i favnen, imens I vasker barnets hænder. Hvis dit barn er for lille til at få vasket hænder ved håndvasken, så brug en ren vaskeklud f.eks. i forbindelse med bleskift og måltider, så barnet fra starten vænnes til at skulle have vasket sine hænder.



Brug en mild uparfumeret sæbe, når I vasker hænder. Og sørg for at få sæben vasket godt af efterfølgende.



I undgår bedst smitte, hvis hver person har sit eget håndklæde at tørre hænder i. Du kan også sørge for at håndklædet I bruger er rent og tørt. Det bør udskiftes hyppigt. I institutioner kan med fordel bruges papirhåndklæder, der smides ud efter brug.



Vask altid hænder



- I forbindelse med bleskift og toiletbesøg.



- I ...


Annonce

... forbindelse med næsepudsning.



- I forbindelse med host eller nys.



- Inden du begynder at tilberede fødevarer.



- Mellem tilberedningen af forskellige typer fødevarer, f.eks. mellem du rører ved grøntsager, kød og æg.



- Inden du/I spiser.



- Hvis du er i kontakt med sår, eksem,  opkast eller lignende.



- Efter kontakt med dyr.



- Hvis du eller dit barn har synligt snavs på hænderne, f.eks. efter at have leget ude.



I stedet for håndvask kan også bruges desinfektion med uparfumeret håndgele eller håndsprit. Det kan bruges, hvis I f.eks. er på tur og ikke har adgang til vand og sæbe. Hænderne bør ikke være synligt beskidte eller våde, når man bruger hånddesinfektion.



Hvordan lærer jeg mit barn at vaske hænder?



Det vigtigste er, at dit barn synes, at det er sjovt - og det betyder ofte skumsæbe! Rigtig mange børn vil gerne vaske hænder, hvis sæben skummer. Du kank købe en sæbedispenser med pumpe, som får sæben til at skumme.



Nogle gange kan det være en god idé at synge en sang. I flere institutioner har man en vaske hænder-sang, som dit barn måske kender eller kan lære at kende.



Hæng evt. en tegning op, som barnet kan følge og se, hvordan og i hvilken rækkefølge hænder og fingre skal vaskes.



Tal med barnets institution om håndvask og muligheden for at bruge undervisningsmateriale om at vaske hænder rigtigt.



Vaske hænder-sang



Melodi: Mester Jacob



Vaske hænder, vaske hænder,



Sæbe på, sæbe på,



Hænderne bli´r rene, 



Neglene bli´r pæne, 



Gnub og skrub, gnub og skrub



 



Du kan læse meget mere om at forebygge sygdom i min bog "Helens bog om Børn & Sygdom"



Bedste hilsner



Helen



Annoncer

Sponsorerede artikler

Vent ikke til din baby har fået rød numse

- brug Olívy fra første bleskift

Hud der konstant udsættes for fugt, varme, friktion og syre fra urin og afføring, bliver nemt rød og irriteret. Det gør ondt på barnet, og kan påvirke den helt basale trivsel - herunder søvn og spisemønster. Med Olívy baby care – diaper change kan du ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusind tak for dit svar sidst. Jeg sprang ned og købte din bog "Sådan får du dit barn til at sove!" Den har virkelig hjulpet mig på rette vej. Det er en fantastisk bog.

Jeg kan virkelig mærke et meget større overskud ved at have forstået, at min søn bare mangler den tryghed i at være tæt på mig og mærke de vuggende bevægelser. Det hang mig langt ud af halsen før bare at tænke på det var puttetid. Nu glæder jeg mig faktisk, ved tanken om at min søn jo elsker at lægge i mine arme og putte, og at jeg kan lægge ham fra mig UDEN han sover, og han bare falder i søvn :)

Elias har trods kolik aldrig haft en nat hvor han ikke har sovet, så det gik lige op for mig at de søvnproblemer jeg troede han havde, slet ikke er så slemme. Hvis der da overhovedet er et problem!

Hilsen mor til Elias, 4 måneder.


Annonce