Annonce

Annonce

Mælk og mælkeprodukter til børn


29. juli 2015


Sundhedsstyrelsen kom i februar 2015 med nye anbefalinger o​mkring mælk og mælkeprodukter til børn. Mange forældre er stadig i tvivl om, hvilken type mælk barnet må få hvornår, - hvordan er anbefalingerne egentlig omkring sødmælk, letmælk og minimælk og hvornår må barnet få surmælksprodukter og hvilke? Derfor har jeg lavet et skema, som på en overskuelig måde viser, hvordan anbefalingerne er.



Mælkeskema

Tre ting har indflydelse på anbefalingerne og valg af mælk:


1) Mælk er en vigtig energikilde for barnet, og det er især fedtet fra mælken, som sikrer barnets energi. Derudover indeholder mælk næringsstoffer som protein, vitaminer, jod og kalk, der er vigtigt for opbygningen af barnets knogler.



2) Børn bør ikke få for meget protein. Modermælk og modermælkserstatning har et lavere indhold af protein end komælk. Derfor anbefales det, at børn får modermælk eller modermælkserstatning til de er 1 år., amning kan fortsætte længere, hvis mor og barn trives med det. Nogle surmælksprodukter indeholder meget protein og anbefales derfor først efter to års alderen.



3) Børn skal sikres jern nok, og mælk indeholder ikke ret meget jern. Hvis barnet drikker for meget mælk, kan det tage pladsen op for andre ...


Annonce

... fødevarer, og barnet risikerer at få for lidt jern. Det anbefales derfor, at mængden af mælk trappes gradvist ned i takt med, at barnet spiser mere og mere rigtig mad. Fra 9 måneders alderen bør den samlede mælkemængde ikke overstige 750 ml om dagen. Frem mod 1 års alderen nedsættes mængden til 350-500 ml om dagen. Indholdet af mælk i barnets mad tæller med i mælkeregnskabet. Efter 1 års alderen bibeholdes et samlet mælkeindtag på ca. 350 ml og max 500 ml.



Mælk i mad



Der bruges modermælk eller modermælkserstatning i dit barns skemad, til det er et år. 



Fra dit barnet er 9 måneder, kan du tilsætte sødmælk til maden, dog max 100 ml/døgnet. Det anbefales at udnytte dette til mere familiemad, så dit barn f.eks. kan spise lidt mere sovs, og I på den måde kan spise det samme. 



Fra 1 års alderen behøver dit barn ikke længere samme mængde fedt, og mælken spiller ikke længere helt så stor en rolle i barnets  mad. Det anbefales, at du giver dit barn letmælk som drikkemælk af kop og derudover tilbyder barnet  mad, som resten af familien spiser.



Fra 2 års alderen kan dit barn få samme fedtindhold i mad og drikke, som du selv og større børn spiser/drikker. Derfor kan de fedtfattige mælketyper gives her.



Rigtig god appetit!



Kærlig hilsen



Helen 


Annoncer

Sponsorerede artikler

De gode playlister – hvad kan god musik gøre for dit barn?

Hvorfor skal dit barn høre musik?
Sang og musik kan fungere som en kilde til sproglig- og motorisk læring, kreativitet og glæde hos dit barn. Der findes mange former for børnemusik deriblandt musik med fokus på bevægelse, leg og læring, men også sange som hjælper din lille til at slappe af ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Allerførst: Endnu en gang bøjer vi os i støvet for dig og din fantastiske rådgivning! Du skrev, at vi nok hellere måtte se at få den der natflaske sendt på pension - trods vores ængstelse ved at røre ved barnets vaner. Det tog.... 3 minutter, og hvis vores dreng kunne tale, ville han sige: "Tusind tak, Helen, fordi du fik far og mor til at smide den der elendige flaske ud, for det er meget hyggeligere at sidde på skødet og fedte med en banan og få en nat-historie". Bagefter lægger han sig ned og sover fuldstændigt som vanligt. Det er jo top!!!

Mor til Jens på 13 måneder


Annonce