Annonce

Annonce

Sandkasser og børn


3. juni 2015


Når solen kommer frem i Danmark, så træk​ker vi naturligt uden for, og for rigtig mange børn er det skønt at kunne komme ud i sandkassen. Der er timers leg for de mindste, som kan bygge sandkager, køre sand igennem forskellige slisker og propeller, og de større børn vil ofte elske at grave huller eller komme sand på ladet af deres cykel og transportere det rundt i haven.



Også i dagplejen, i vuggestuen, i børnehaven, på offentlige legepladser er der sandkasser, og går turen til stranden, så er der naturligvis masser af sand... Men hvilke  krav er der egentlig til sandkasser? Hvordan er det med forurening? Og hvad skal du gøre, hvis dit barn spiser sand? Det handler min artikel om i dag.



Sandkassen



Sandkassen bør placeres frit og helst ikke under træer eller buske, da mange insekter (blandt andet visse mider) trives bedst i skygge. Hvis du vil beskytte dit barn mod solen, kan du bruge en parasol over sandkassen, når dit barn leger der.



Sandkassen bør have bund, og det anbefales her en fast belægning, fordi det forhindrer at sandet bliver forurenet med jord nedefra.



Sandkassen bør have en bred og ikke for høj kant, helst lavet af træ.



Sand og forurening



Du skal sikre dig, at det sand du bruger i sandkassen er rent. Det betyder, at du bør købe rent strandsand eller certificeret sandkassesand beregnet til formålet. Bakkegrus frarådes på grund af risiko for forurening.



Undgå brug af bekæmpelsesmidler. I bør ikke sprøjte med forskellige bekæmpelsesmidler i eller i nærheden af sandkassen.



Sand bør udskiftes efter behov. Og det anbefales at udskifte sandet fremfor at forsøge at rense det. I daginstitutioner anbefales det at sandkassesand udskiftes en gang om året eller efter behov.



Forurening af dyr



Især katte og hunde vil nyde at skrabe, grave og lægge deres ekskrementer i sandkasser. Herved skabes risiko for at barnet bliver smittet med en række sygdomme. Sandkassen bør derfor sikres imod dette ved, at du f.eks. overdækker sandkassen med et kraftigt net. Et net fortrækkes fremfor en presenning, som vil gøre sandet fugtigt og uden lufttilgang.



I ekskrementer kan der være prasitter f.eks. spoleorm. Det kan smitte dit barn. Derfor bør du altid gå sandkassen igennem og sikre dig at den er ren - også selvom den har været overdækket med net. Brug f.eks. en rive og fjern synlige ekskementer, før dit barn bruger sandkassen. Finder du en enkelt høm-høm, kan du fjerne den, og lade dit barn lege. Finder du flere, så bør du overveje at skifte sandet og finde en anden måde at sikre sandkassen på.



Vær også opmærksom på ikke at give dit barn mad i sandkassen. Der er ...


Annonce

... naturligvis det forhold, at barnet godt må lære at mad indtages ved bordet, men der er også et hygiejnisk synspunkt. Hvis dit barn spiser i sandkassen, så vil der ofte falde krummer og små madstykker ned i sandet. Dette vil tiltrække fugle og måske mus. Deres ekskrementer kan også udgøre en smittefare for dit barn. 



Når børn spiser sand



Selvom du forsøger at holde sandkassen så ren som muligt, så er det stadig begrænset, hvor meget sand dit barn bør spise - og derfor er det godt, hvis du nogle gange kan aflede og lade barnet sutte på f.eks. sutten i stedet. Er sutten i munden, er der større sandsynlighed for, at der ikke ryger så meget sand ind i munden.



Det er dog helt naturligt, at dit barn putter sand i munden. Børn undersøger verden, ved at bruge deres sanser - de mærker, hører, ser, lugter - og smager, for at finde ud af hvad det er, de sidder med, leger med osv. Og de fleste af os ved godt, hvordan sand smager, ligesom vi også kender smagen af rustent jern, viskelæder og andre ting, som vi normalt ikke spiser eller putter i munden.



Afledning af godt til de mindste børn. Vis dit barn, hvordan barnet kan lege med sandet, bygge sandkager, hælde sand fra en bøtte til en anden osv. Så du på den måde viser barnet, hvad det kan gøre i stedet for at putte sand i munden. Det er en god idé, at have fokus på, hvad dit barn skal gøre i stedet, fremfor at skælde ud over det, barnet gør forkert. Hvis du skælder for meget ud, råber for højt osv. så får du givet det at putte sand i munden ekstra meget opmærksomhed, og så vil det naturligt være sjovt at blive ved. Ligesom dit barn undersøger ved at bruge sine sanser, så skal dit barn også finde ud af, hvordan verden fungere ved at afprøve og se, hvordan du reagerer.



Smagsleg kan være godt til de lidt større børn. På den måde kan barnet lære at noget smager godt, og andet smager mindre godt. Sand kan være en af delene, det kunne også være kakaopulver, sirup, lidt salt, forskellig mad - noget i forskellige konsistens og smag. Gennem en smagsleg kan dit barn lære, at noget er godt at spise og andet er ikke - for puh hvor det smager!



Efter leg i sandkasse



Dit barn bør altid have vasket sine hænder, når det har været udenfor at lege og har leget med sand og jord. 



Hænderne skal vaskes under vandhanen i rindende vand og med sæbe, gerne flydende sæbe, som let kan fordeles rundt på hænderne og mellem fingrene.



Neglene renses med en neglebørste - de fås også "små", som passer tli børnehænder.



 



Rigtig god sandkasseleg :)



Kærlig hilsen



Helen



Annoncer

Sponsorerede artikler

De gode playlister – hvad kan god musik gøre for dit barn?

Hvorfor skal dit barn høre musik?
Sang og musik kan fungere som en kilde til sproglig- og motorisk læring, kreativitet og glæde hos dit barn. Der findes mange former for børnemusik deriblandt musik med fokus på bevægelse, leg og læring, men også sange som hjælper din lille til at slappe af ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Først tak tak tak for gode, beroligende og jordnære svar man kan forholde sig til. Og for at skubbe i den rigtige retning ;-)

Pia, Malthes mor


Annonce