Annonce

Annonce

Kan dit barn svømme?


11. marts 2015


En ny YouGov undersøgelse lavet for Dansk Svø​;mmeunion, Trygfonden og Danmarks Idrætsforbund viser at hvert andet barn i Danmark ikke kan svømme. Faktisk kan rigtig mange voksne heller ikke svømme. Derfor lancerer de nu projektet "Alle skal lære at svømme".



Så sent som i går hørte jeg en far sige "der er utroligt mange ting, som jeg skulle lære som barn, og som jeg aldrig har brugt - f.eks. svømning"... Måske er det sådan for ham, men jeg kan slet ikke forestille mig, at man ikke har brug for svømning. Vi bor i et land, der er omkranset af vand. Der er strande, der er friluftsbade, svømmehaller, og jeg synes det er vigtigt, at vi kan svømme og lærer vores børn at svømme. I dag handler min artikel derfor om, hvorfor vi skal lære vores børn at svømme.



5 gode grunde til, at dit barn skal lære at svømme



1. Sikkerhed. Når dit barn kan svømme, så nedsættes risikoen for drukneulykker og nærdrukning. Det er vigtigt at lære at svømme for at undgå farlige situationer.



2. Motion. Svømning er en rigtig god motionsform. Svømning træner alle kroppens muskler og skåner samtidig kroppens led og alle kan svømme uanset alder. Samtidig bliver du ikke svedig og overophedet af svømning, som hvis du skulle lave øvelser på land. Mange synes derfor, at svømning er en rar motionsform.



3. Stimulering af sanser. Når det lille barn svømmer, så stimuleres alle sanser - synssansen, lugtesansen, høresansen, følesansen, måske smagssansen, hvis barnet kommer til at sluge lidt klorvand:) Og derudover stimuleres barnets balance og korridinationsevne. Barnet får øget sin kropsbevidsthed og styrket sine muskler.



4. Nærhed og samvær. Når det lille barn er i vandet sammen med mor og far, så giver det anledning til fysisk nærhed. Hud mod hud i vandet giver en stærk følelse af samhørighed. Det større barn, som begynder at kunne svømme selv, vil elske at lege i vand, plaske, lave spring, koldbøtter osv. og at lege i vand med mor eller far - eller sine svømmekammerater - er rigtig dejligt.



5. Tryghed. Du skal være tryg ved at lade dit barn deltage i en børnefødselsdag, der holdes i svømmehallen. Du skal være tryg ved at sige "ja, det er okay", den dag dit barn spørger "er det okay, at vi cykler til stranden?". Du skal være tryg ved, at institutionen tager børnene på tur til svømmehallen, friluftsbadet eller stranden, fordi det er sommer og solen skinner. Du skal være tryg ved at tage på ferie og vide, at dit barn godt kan svømme i poolen. 



Det betyder ikke, at dit barn skal svømme uden at være under ...


Annonce

... opsyn - men det vil være rart for dig at vide, at dit barn har lært de grundlæggende færdigheder, som gør at ulykker i vand kan nedsættes betydeligt.



Når større grupper af børn svømmer sammen kræver det ekstra stor overvågenhed fra de voksnes side og at tro, at du eller andre ser alle situationer, kan få skæbnesvangre følger.



Sikkerhed for den lille svømmer



Lær dit barn, at selvom dit barn har lært at svømme, så kan en god svømmer også drukne. Derfor må dit barn ikke svømme alene, men skal altid være under opsyn. Et øjebliks uopmærksomhed er nok til, at det kan gå galt.



Lær dit barn, at man altid kun må gå i vandet med en anden - aldrig alene. Og lav aftaler med dit barn om, hvem denne anden er. At barnet f.eks. kan gå i vandet med en voksen som mor, far, mormor, bedstefar osv. men ikke med storebror, for han er også stadig et barn.



Lær dit barn, at det kun er tilladt at hoppe i fra kanten, hvis en voksen siger det er okay. Det er vigtigt, at vandet er dybt nok, og at det er tilladt - og kun voksne kan vurdere dette.



Lær dit barn, at man ikke må lave konkurrencer om, hvem der f.eks. kan holde vejret længst tid under vand.



Lær dit barn, at man aldrig må holde andre under vandet med tvang. Det er ikke en sjov leg. Når man er i vandet, skal alle synes, det er sjovt og rart.



Lær dit barn, at der er forskel på at svømme i en svømmehal og at svømme ved vandet. Du skal være særligt opmærksom, når I tager til stranden - også selvom dit barn er god til at svømme i hallen.



Lær dit barn svømmereglerne ved havet. At man f.eks. kun går ud til navlen, og at man altid svømmer ind mod land og aldrig svømmer udad og væk fra stranden.



Lær dit barn at selvom man kan svømme så skal man altid bruge redningvest, når man sejler.



Svømmeundervisning



Der er mulighed for at få svømmeundervisning alle steder i Danmark. Undervisningen kan foregå i svømmehal, på skoler, der er private og offentlige tilbud. Mulighederne er mange. 



Undersøg mulighederne hvor du bor. Er du selv vandskræk og har svært ved at svømme og svært ved at komme i vandet - og derfor svært ved at hjælpe dit barn, så tilbyder mange svømmeskoler også undervisning til voksne, der gerne vil komme sig over deres vandskræk. Det kan også være, at du kan få en anden i familien til at gå til svømning med dit barn. Uanset hvad, så er svømning rigtig vigtigt og værd at kunne - også selvom man måske tænker, at det får man ikke brugt...



 



Rigtig god fornøjelse :)



Kærlig hilsen



Helen



Annoncer

Sponsorerede artikler

Vent ikke til din baby har fået rød numse

- brug Olívy fra første bleskift

Hud der konstant udsættes for fugt, varme, friktion og syre fra urin og afføring, bliver nemt rød og irriteret. Det gør ondt på barnet, og kan påvirke den helt basale trivsel - herunder søvn og spisemønster. Med Olívy baby care – diaper change kan du ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusinde tak for dit uddybende svar..... Der er lige pludselig en masse ting der hænger bedre sammen for mig.

Tak fra Anja, med mindre ondt i brysterne


Annonce