Annonce

Annonce

Middagslur er vigtigt for nybagte mødre


27. januar 2015


En middagslur, eller bare muligheden for at hvile sig i st​ille og rolige omgivelser, er vigtigt for nybagte mødre. Det viser et amerikansk studie.



En nybagt mor har brug for meget hvile og ro. Hvis man som nybagt mor ikke får tilstrækkeligt ro, så vil det påvirke amningen og give stress. I følge forskerne, så kan manglende ro og hvile på sigt medføre nedsat immunforsvar, stressrelaterede kredsløbsforstyrrelser og efterfødselsreaktioner.



Forskerne foreslår, at man allerede på barselsgangen medtænker mors behov for ro og hvile og indfører en daglig "stille tid". Gerne om eftermiddagen og den stille periode må gerne være mellem 1-2 timer. I undersøgelsen fik nybagte mødre op mod 53 afbrydelser på 12 timer, fordi personale og andre kom ind på barselsstuen.



I Danmark er man allerede opmærksom på dette, og på de fleste barselsgange er der indført hvileperioder og tidspunkter, hvor besøgende ikke bør komme - eller bør opholde sig i dagligstuen, så mødrene kan få ro. Men mange kommer jo tidligt hjem, og at du er udskrevet til hjemmet betyder ikke, at du ikke stadig har brug for hvile og ro i hverdagen.



Som nybagt mor har du brug for at samle kræfter og have overskud. Dit barn er afhængig af dig og du skal være til rådighed i døgnets 24 timer - og du giver dig selv og dit barn en gave, hvis du prioriterer at hvile dig midt på dagen.



Derfor kommer her lidt råd til, hvordan du kan skabe ro midt på dagen:



- Luren skal ikke være for kort, for så har den ikke effekt, og samtidig skal den heller ikke være så lang, at du næsten føler dig træt efterfølgende. For nogle vil en halv time være passende - andre har brug for mere søvn, nogle kan sagtens sove 1-2 timer midt på dagen uden problemer, du må prøve dig frem.



- Udnyt tiden hvor dit barn sover middagslur til også selv at få hvile. Du må gerne amme eller give flaske, og når dit barn sover, så sig til dig selv, at du også skal ...


Annonce

... slappe af.



- Det vil være bedst, hvis du kan sove og vågne op igen før kl 15. Søvn der ligger før kl 15 vil ofte give dig energi, uden at din døgnrytme forstyrres for meget.



- Sig til dig selv, at du ikke nødvendigvis behøver at sove. Det har også værdi at slappe af, at få hvile - ender du med at falde i søvn, så er det fint - får du slappet af, så er det også fint.



- Undgå dårlig samvittighed. Tillad dig selv at lade opvask, vasketøj, rengøring osv. være. Det er okay, at du midt på dagen vælger at samle lidt ekstra kræfter.



- Sørg for at spise en god frokost før du lægger dig til at hvile/sove. Du sover bedst lige efter frokost med mad i maven.



- Sluk for telefonen, TV´et, radioen og lignende. Du skal ikke vækkes af unødig støj og lyset fra TV kan være med til at holde dig vågen.



- Gå i soveværelset, træk gardinet for så dagslyset holdes ude. Sluk lyset i værelset.



- Luft ud i soveværelset før du lægger dig. Frisk luft i soveværelset kan være rart - og luk vinduet igen før du lægger dig, så det ikke trækker på dig og dit barn.



- Du kan faktisk godt "sove lidt på forskud". En lille lur midt på dagen vil ofte gøre, at du er mere frisk og har mere overskud - hvis og når du er nødt til at tage dig af dit barn sen aften eller i løbet af natten. Det kræver overskud at skulle op, give mælk, skifte ble osv. når alle andre i huset sover.



- Har du flere børn, så glæd dig over, at din lille lur midt på dagen også kommer dem til gode. Du vil have mere overskud til hvert enkelt barn, når du har fået sovet. I vil trives bedre som familie og konfilkterne bliver naturligt mindre.



Du kan læse mere om den amerikanske undersøgelse her.



Med ønsket om lidt ekstra søvn!



Kærlig hilsen



Helen



Annoncer

Sponsorerede artikler

De gode playlister – hvad kan god musik gøre for dit barn?

Hvorfor skal dit barn høre musik?
Sang og musik kan fungere som en kilde til sproglig- og motorisk læring, kreativitet og glæde hos dit barn. Der findes mange former for børnemusik deriblandt musik med fokus på bevægelse, leg og læring, men også sange som hjælper din lille til at slappe af ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Tusinde tak for dit fantastiske svar til vores lille familie sidst. Det hjalp virkelig på natten at give ham en fast rytme i dagstimerne.

Tak fra Hannibals mor


Annonce