Annonce

Annonce

Bange efter nytårsaften


14. januar 2015


I januar måned får jeg altid henvendelser fra f​orældre, som fortæller at deres børn efter nytårs aften pludselig viser angst overfor høje lyde, en ambulances sirener og andre ting. Lyden af raketterne har virket så voldsomt på barnet, at verden på mange måder pludselig virker som et farligt sted at være.



Det er til en vis grad normalt - men hvad handler det om, og hvordan kan du hjælpe dit barn videre? Det handler min artikel om i dag.



Bange for høje lyde



Det er helt normalt at både små og større børn kan være bange for høje lyde. Det ses hos børn i alle aldre, men man oplever det ofte hos børn i 2 års alderen og også hos mange børn i 4 års alderen. Barnet farer sammen, hvis det hører en høj lyd, f.eks. lyden at et bor, når overboen hænger et billede op, når naboen starter en motorsav i haven, når barnet hører en hylende sirene fra en politibil, brandbil eller ambulance.



Når barnet bliver bange, så viser det angst. Barnet kan ryste over hele kroppen og kan begynde at græde. Barnet kan også holde sig for ørerne. Nogle børn sætter ord på "nej, nej, nej" eller siger direkte "Jeg kan ikke lide det, jeg er bange".



For de mindre børn i 2 års alderen kan angsten godt blive udløst af fyrværkeri nytårsaften, bordbomber, der springer osv. De har ikke været forberedt på lyden og forstår ikke, hvad det er, og selvom I som forældre har forsøgt at berolige og betrygge undervejs "det er bare en raket, der sker ikke noget", så er lydende ikke stoppet. Selvom I måske har opholdt jer indendøre, så har det stadig sagt "bang" udenfor, og barnet har naturligt svært ved at forholde sig til det.



For de lidt større børn i 4 års alderen kan angsten handle om, at barnet i denne alder godt ved, at noget kan være farligt. I forhold til raketterne, så ved barnet at man skal tage beskyttelsesbriller på, og at det f.eks. kun er mor eller far, der må tænde eller røre ved raketterne. Ligesom alle skal holde sig på afstand. Barnet er ikke nødvendigvis bange for at det skal sige "bang", men mere for tanken om, at det der nu skal ske, kan være farligt.



Det samme når barnet hører lyden af f.eks. udrykningssirener, så er barnet ikke nødvendigvis bange for lyden, men bange for det, der ligger bag - at nogen måske er ...


Annonce

... meget syg og skal på hospitalet og dør. Børn i 4-5 års alderen tænker rigtig meget over tingene og kan godt bekymre sig om f.eks. sygdom og død. De kan godt være bange for at miste.



Hvad kan du gøre?



- Er dit barn bange for høje lyde, så find ud af, hvor lyden kommer fra, og hvad der sker. Det er med til at afmystificere lyden, hvis dit barn har mulighed for at se, hvad det er.



- Få dit barn til at sætte ord på, hvad det er, barnet er bange for. Lyt opmærksomt og spørg ind til de følelser, som dit barn har. Hvis det er et mindre barn, så vis forståelse ved at sige "det er ikke rart, når det siger bang" og vis samtidig, at barnet kan være helt tryg "det er okay, der sker ikke noget", så barnet ved, at du er der, at du forstår, og at du passer på barnet. Hvis det er et større barn, som giver udtryk for at at være bange for det, der sker, mere end for lyden, så tal med barnet om det. Anerkend at dit barn tænker på andre mennesker. Er dit barn f.eks. bange for lyden af en ambulance, så forsøg at betrygge dit barn ved at fortælle, at ambulancen netop bruger sirenen for at komme hurtigt frem, så vedkommende kan få hjælp.



- Er dit barn bange for brandbiler, ambulancer osv. så undersøg om der i nærheden af hvor I bor, er mulighed for at besøge en brandstation. Nogle brandstationer har besøgsdage for børn, hvor børn kan se og også lære lidt om, hvordan en brandbil fungerer. Nogle brandstationer tilbyder også arrangementer for børnehaver.



- Er dit barn bange for lyden af en motorsav eller lignende, så kan det også være en god idé, at læse om maskiner, og hvordan de fungerer. Ligesom det kan være en god idé at vise barnet, at personen der bruger motorsaven, har sikkerhedstøj, hjelm osv. på.



- Og så skal du altid selv forsøge at signalere ro. Dit barn spejler sig i dig, så jo mere roligt og afslappet du selv virker, jo mere rolig vil dit barn ofte også være. Jo mere du bekræfter barnet i, at noget kan være farligt, jo mere kan du forstærke barnets uro og angst.



 



Læs flere råd om når børn er bange - f.eks.bange for hunde eller bange for klovne - i min bog "Helens bog om gråd og trøst".



Kærlig hilsen 



Helen



Annoncer

Sponsorerede artikler

De gode playlister – hvad kan god musik gøre for dit barn?

Hvorfor skal dit barn høre musik?
Sang og musik kan fungere som en kilde til sproglig- og motorisk læring, kreativitet og glæde hos dit barn. Der findes mange former for børnemusik deriblandt musik med fokus på bevægelse, leg og læring, men også sange som hjælper din lille til at slappe af ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Mange tak for dine mange meget gode og brugbare råd. Jeg er glad for at man kan skrive til dig. Ingen som jeg har mødt har så mange gode konkrete råd som du har og samtidig kan man altid mærke at det er med et stort hjerte. Tak! Persi


Annonce