Annonce

Annonce

Det musikalske barn


20. august 2014


Børn elsker musik - nogen vil påstå, at​ børn fødes med en helt naturlig og spontan musikalitet. Og jeg synes personligt, at det er livsbekræftende og meningsfuldt at bruge musik og bevægelse i samværet med vores børn - uanset deres alder.



Forleden hørte jeg, at et afrikansk sprog ikke har forskellige ord for "musik" og "dans" - der findes kun ét fælles ord for disse to ting, for i den kultur kan man ikke adskille musik og dans. Det er ret tankevækkende, især når man ser på små børn, for når de hører musik, så rokker de naturligt med kroppen, de bevæger sig, de danser. 



På mange sprog hedder det "at spille" og "at lege" også det samme. F.eks. på engelsk "play" eller på tysk "spielen". Og musik, det at spille musik, skal netop være en leg. Det skal være sjovt og dejligt. 



Min artikel i dag handler om det musikalske barn, og hvordan du kan støtte dit barns musikalske udvikling fra det er ganske lille.



Det ufødte barn



Allerede mens det lille barn ligger ind i livmoderen, vil det kunne høre. Det vil kunne genkende mors og fars stemme, og det vil også kunne genkende musik og sang.



Hvis du som gravid lytter til beroligende og afslappende musik, så vil dit barn fornemme dette og det der beroliger dig, vil også berolige dit barn. Hvis du synger, danser og har det godt, vil dit barn fornemme det. Hvis den kommende far synger for barnet i maven, så vil barnet efter fødslen kunne genkende dette. Nogle forældre udnytter dette ved at have en fast beroligende sang eller godnatsang, som de synger for barnet allerede imens det er i livmoderen, og som barnet så kan finde roen ved, når det er blevet født.



Den lille musikalske baby



Når du står med din baby i favnen og pludrer, eller synger, så vil du se at dit barn kikker opmærksomt på dig. Barnet vil elske at lytte til din stemme og vil elske din sang. 



Når du tager dit barn op, holder det tæt, danser med det, synger, eller følger et stykke musik, som du har sat på, når barnet mærker dine bevægelser, din nærhed, din varme, så falder barnet til ro. Det er trygt og dejligt.



Allerede i 4 måneders alderen vil dit barn have glæde af fagtesange. Det kan være f.eks. "lille Peter Edderkop", hvor du viser, hvordan Peter kravler, regnen falder, bliver tørret af solen osv. Dit barn vil forsøge at samle sine hænder, forsøge at lave de bevægelser, som du laver.



Dit barn vil i 8-10 måneders alderen ofte være rigtig god til at sidde og kan sidde frit på gulvet. Når du spiller musik, som fylder rummet, så vil dit barn rokke frem og tilbage, vise glæden ved rytmen og tonerne, smile til dig. 



Stille og roligt kan I udvide jeres fagtesange og sanglege. Du kan synge "pandeben, øjesten, næsetip" osv. berøre barnets krop, lade det fornemme sig selv imens du synger. Barnet lytter til din stemme og din sang, barnet mærker din berøring, barnet ser på dig, I ser på hinanden og kontakten er intens. Det er alt sammen med til at stimulere dit barns hjerneudvikling.



Den musikalske tumling



Når dit barn begynder at rejse sig og gå rundt, så vil barnet elske at bruge kroppen og også elske at bevæge sig til musik. Det bliver rigtig sjovt at danse, vrikke med numsen, prøve at løfte det ene ben, lytte og forsøge at sætte lidt ord på sangene.



Når du synger med dit barn, vil det være rigtig godt at synge en lille smule lysere end du normalt taler. Dit barns stemme vil være høj og lys og det vil være godt, at du forsøger at indrette din stemme, så det passer til dette leje. Det vil gøre det lettere for dit barn at synge med.



Nogle gange vil dit barn kun synge med på enkelte ord, nogle gange ...


Annonce

... vil dit barn faktisk råbe de enkelte ord højt - del den glæde barnet har ved sangen og musikken og ret ikke på dit barn. Dit barn synger ikke forkert og synger ikke falsk, og det er vigtigt ikke at fjerne lysten til at synge.



Udnyt barnets lyst til at lave rytme. Dit barn vil elske at slå på en tromme, ryste med rasleæg, prøve at blæse i en fløjte - måske kan du spille en lille melodi for barnet. Du kan også købe træk-ud-fløjter, bjælder, Maracas, en kazoo eller måske en xylofon.



Det musikalske barn



Barnet får naturligt mere og mere styr på sin krop og kroppens bevægelser. Sanglege vil være rigtig gode nu - og der findes et utal. Det kan f.eks. være "en elefant kom marcherende", "hjulene på bussen", "jeg gik mig over sø og land", "så går vi rundt om en enebærbusk", "vil du, vil du" osv. 



Børn vil ofte også elske vrøvlesange. De elsker at digte deres egne sange, og en sjov leg kan f.eks. være at fortælle om dagens oplevelser ved at sætte melodi på. Det behøver ikke rime og behøver ikke passe til bestemte versefødder - spontan glæde, lege med sine ord, med musik og lyde, er rigtigt sjovt.



Og i forbindelse med renlighedstræningen, så er det ofte et hit at skynde sig på toilettet, med sangen "moar, jeg skal tisse, skal du det min ven, så...". Børnene elsker den og det gør det lidt sjovere at nå toilettet i en fart og fjerner lidt fokus, så barnet måske netop når det "...før det går galt i de nye bukser, som vi endnu ikke har betalt".



Har dit barn lyst til at prøve kræfter med et instrument, kan I stille og roligt begynde nu. I kan gå til musik og bevægelse, hvor barnet prøver forskellige instrumenter f.eks. slagstøjsinstrumenter. Måske bor I i nærheden af en musikskole, som tilbyder undervisning for børn. En del musikskoler tilbyder f.eks. undervisning i violin til børn fra 3-4 år.



Musik i skolen



Når dit barn når skolealderen, så kommer der både musik på skoleskemaet, der bliver sunget en masse sange, og dit barn har også mulighed for at lære at spille flere instrumenter selv. Der er et hav af muligheder og det kan være værd at undersøge, hvad muligheder der er, der hvor I bor. 



5 gode råd om musik, sang og børn



- Køb en sangbog. Når I synger sammen, så vil I naturligt ofte have tæt kontakt og det at synge er ofte forbundet med ro og nærvær. En sangbog bygger også bro mellem generationer - bedsteforældrene kan mange sange og det er rigtig hyggeligt at synge både gamle og nye sange sammen.



- Dans sammen. Det at bevæge sig, når man synger er naturligt - især for børn, som har svært ved at sidde helt stille, hvis de skal synge. Det er vigtigt at I bevæger jer, danser, rokker, klapper, tramper, hopper når I hører musik og når I synger. 



- Giv plads til vrøvlesange og selvdigtede vers. Det er sjovt, og det styrker samtidig barnets sprog. Det kan gøre kedelige ting sjove - man kan f.eks. lave en "oprydnings-sang" en "vaskeop-sang". Der findes også "vaske-hænder-sang" og "børste-tænder-sang".



- Ret ikke dit barn, når det synger. Vær opmærksom på at dit barns stemmeleje er højre end dit eget, så når barnet synget i et andet leje, så er det ikke fordi barnet synger falsk. 



- Lav rytmeøvelser, hvor I skiftes til at slå forskellige rytmer. Dit barn kan lave en rytme, som du skal efterligne og du kan lave en rytme, som dit barn kan efterligne. Det er en god øvelse, som kræver at man lytter og som samtidig er sjovt. 



Rigtig god fornøjelse!



Kærlig hilsen



Helen



Annoncer

Sponsorerede artikler

Vent ikke til din baby har fået rød numse

- brug Olívy fra første bleskift

Hud der konstant udsættes for fugt, varme, friktion og syre fra urin og afføring, bliver nemt rød og irriteret. Det gør ondt på barnet, og kan påvirke den helt basale trivsel - herunder søvn og spisemønster. Med Olívy baby care – diaper change kan du ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

det er vist på tide at jeg skriver og siger tusind, tusind tak for alle dine råd og vejledninger! Det er jo super dejligt at have en som dig at henvende sig til med alle de spørgsmål der kommer op i forbindelse med at være forældre. Det har været en fantastisk stor hjælp at læse dine svar, ikke kun til mig, men også til andre forældre.

Jeg ved simpelthen ikke hvad jeg skulle have gjort uden din brevkasse – bare muligheden for at kunne stille de 'dumme' spørgsmål, er utrolig beroligende, for ikke at nævne at se at der er andre der ude som pusler med de samme problemer som jeg gør.

Så tusind tak for din hjælp!

Bedste hilsner
Mor til pige på 5 måneder


Annonce