Annonce

Annonce

På biltur med børn


25. juni 2014

I sidste uge skrev jeg artiklen om børn og flyrejser.​ At rejse med bil er dog også en ferieform som mange benytter sig af – det er billigere, hvis I tager mange af sted og det har mange fordele. Men en biltur kan naturligvis godt blive lang.

Artiklen i dag handler derfor om, hvordan du kan gøre rejse med bil bedst mulig for både børn og forældre.

Planlægning af biltur

Når du skal rejse med børn i bilen, så er det en rigtig god idé at planlægge bilturen hjemmefra. Du skal tænke over, hvor lang tid bilturen skal vare, og det er en god idé at undersøge muligheden for stop og evt. overnatning undervejs.

Hvis I lader køreturen være en del af ferien, så får I mulighed for at opleve ting undervejs, som I måske ikke ville have set – men turen bliver naturligt længere end, hvis I kører direkte til jeres bestemmelsessted uden ekstra stop.

Det kan være en god idé at køre meget tidligt om morgenen. Det har den fordel at børnene kan sove en del af vejen, I får lagt nogle kilometer bag jer og når I er nået et godt stykke vej og børnene så vågner, så vil det være tid til at holde ind og spise morgenmad et sted. Vælg et sted, hvor børnene kan lege, hvor I evt. kan blive vasket lidt og få en god pause, før I så tager af sted igen.

Pak bilen fornuftigt. De ting, som I ikke skal bruges undervejs, kan sagtens lægges gemt dybt i bagagerummet, men de ting, som I kan få brug for, er det vigtigt at I har hos jer eller ved, hvor er, så de hurtigt kan blive fundet frem. Det kan være f.eks. et håndklæde, et sæt skiftetøj, en ekstra trøje, noget ekstra mad eller en snack – det skal være let at få fat i.

Undervejs i bil

Det er en god idé at indrette bagsædet børne- og ferievenligt. Børnene vil nyde at have en hovedpude, et tæppe, deres sovedyr eller lignende hos sig.

Sørg for at børnene har underholdning. Det er vigtigt at jeres børn har noget at tage sig til i de mange timer, hvor I rejser. Det kan være små bøger, puslespil, tegneting osv. Forskelligt elektronisk udstyr – spil, film eller lignende kan være god tidsfordriv.

Det kan være en god idé at opsætte DVD skærm i bilen, så børnene kan se film undervejs. Det har derudover den fordel, at børnene vil sidde og kikke op, kikke fremad – hvis de sidder og spiller spil på f.eks. en smartphone, vil de let kunne blive køresyge.

Lydbøger er en rigtig god idé til børn. Det at sidde og lytte til en god historie hjælper barnet til at tænke på noget andet end rejsen og rejsens varighed – og samtidig kan barnet igen sidde og kikke ud af vinduerne og andre steder hen og risikoen for køresyge minimeres.

Vær opmærksom på at I måske nogle gange kan finde lydbøger, som alle kan lide at lytte til – både børn og forældre. Det kan være dejligt at alle sidder i bilen og hører det samme. Det skabe fællesskab og samtidig har I noget I kan tale om, grine af undervejs. Det samme kan fælles lege, hvor I f.eks. leger ”skibet er ladet med” eller tæller hvor mange røde biler I kører forbi inden for f.eks. 10 minutter.

Af sikkerhedshensyn vil det være en god idé at sætte lommer op på ryglænet på forsæderne. Børnene kan have deres legeting i lommerne og det sikrer at tingene ikke flyver rundt i kabinen, hvis I pludselig skal bremse hårdt op.

Find på små overraskelser undervejs. Det kan være lidt nyt ...


Annonce

... legetøj, spil eller en ny film, som barnet ikke vidste at I havde. Gode overraskelser giver ofte glade børn.

Har I aircondition vil det klart være en fordel, så det ikke bliver for varmt i bilen. Brug derudover solskærme på vinduerne, så børnene ikke har solens varme stråler bagende på sig. Vær opmærksom på at det kan blive varmere og indelukket på bagsædet og at børnene kan have brug for at vinduerne åbnes på klem en gang imellem, så lidt frisk kølig luft kan komme ind.

Hold pauser. Børn har brug for mange pauser undervejs – gerne ca. hver 2-3 time. De allermindste børn, som ikke selv er i stand til at flytte på sig og ændre stilling vil have brug for at du en gang imellem kommer en hånd ind under numsen i autostolen og hjælper barnet med at flytte lidt på sig.

Pauser modvirker også køresyge og derudover skal pauser bruges effektivt. Børnene skal bruge sig motorisk, når I holder pause. Det lille barn skal hjælpes med at trille, sparke med benene, hoppe osv. Det større barn skal have mulighed for at klartre, hoppe rundt, løbe, sparke til en bold eller lignende. Jo mere børnene får brugt sig selv motorisk under pausen, jo bedre vil de kunne sidde stille, når I atter kører af sted.

Pauser holdes bedst, når I mærker at børnene har brug for det. Hvis jeres børn tydeligt har brug for en pause, så er det ikke nogen god idé at holde fast i at I skal køre endnu en time, før I stopper op. Det samme gælder modsat – hvis jeres børn sover, så lad dem sove. Der er ikke nogen grund til at vække dem for at holde pause.

Mad og drikke er vigtigt. Det kan være en god idé at købe et køleskab eller køletaske til bilen, så mad og drikke kan holdes køligt og frisk. Sørg for at der er sunde snacks. Det er bedst at drikke vand, evt. lidt juice og hold igen med slik, kager og kiks. Det er bedre at servere grøntsagsstænger og frugtbåde, skåret ud i mundrette stykker. Til de mindste børn kan du f.eks. købe et frugtnet, så dit barn ikke risikerer at få maden galt i halsen.

Husk at have rigeligt med papirlommetørklæder, vådservietter og lignende ind i bilen. Det vil være rart for børnene at kunne få tørret deres hænder, blive tørret lidt om munden osv. selvom I er på farten.

Forebyg køresyge

Når børn bliver køresyge, så får de kvalme, kaster op, og har det rigtig dårligt. Mange børn vil også klage over at de har ondt i hovedet og at de har det skidt.

10 gode råd mod køresyge:

1. Sørg for aktive pauser, gerne hver 2-3 time.
2. Sørg for frisk luft i bilen, luft ud og brug bilens aircondition.
3. Undgå stærke lugte. Det kan være lugten fra f.eks. madpakker.
4. Sørg for at barnet kikker ud, kikker frem og ikke sidder og læser eller tegner længere tid af gangen.
5. Sæt elektroniske skærme op, så når barnet f.eks. ser en film, så kikker det naturligt op og frem.
6. Lad barnet sove i bilen, hvis de føler sig træt.
7. Giv jævnligt barnet lidt koldt at drikke.
8..Lad barnet spise lidt frisk kølig frugt.
9. Prøv med sea-band. Det er et armbånd, som placeres på barnets håndled. Det virker ved hjælp af akupressur – som er det samme som akupunktur, dog uden brug af nåle.
10. Tal med lægen om, hvorvidt jeres barn kan have behov for at få medicin mod køresyge.

Rigtig god sommer og rigtig god biltur!

Kærlig hilsen
Helen :)


Annoncer

Sponsorerede artikler

De gode playlister – hvad kan god musik gøre for dit barn?

Hvorfor skal dit barn høre musik?
Sang og musik kan fungere som en kilde til sproglig- og motorisk læring, kreativitet og glæde hos dit barn. Der findes mange former for børnemusik deriblandt musik med fokus på bevægelse, leg og læring, men også sange som hjælper din lille til at slappe af ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak ... endelig én der kan give præcise råd og som ved hvad du taler om. Tusind tak.

Venlig hilsen Mette, førstegangs mor


Annonce